Dr. Maretha de Jonge Geeft…

Maretha de Jonge

is geregisteerd (cognitief) gedragstherapeut (VGCT®) en gezondheidszorgpsycholoog. Zij werkt op de afdeling kinder-, en jeugdpsychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Zij onderzoekt en behandelt kinderen met ontwikkelingsstoornissen en begeleidt ouders en scholen. Daarnaast doet zij wetenschappelijk onderzoek naar selectief mutisme en autisme.

Het behandelprogramma “spreekt voor zich” ontwikkelde zij met hulp van collega’s, ouders en leerkrachten en met steun van de stichting behandeling selectief mutisme.

Mijn werk met kinderen met selectief mutisme

“Ik werk graag met kinderen met selectief mutisme en de mensen in hun naaste omgeving. Kinderen met selectief mutisme zijn vaak creatief, gedreven en hebben een goed gevoel voor humor. Ik geniet er altijd weer van als dat gevoel voor humor tevoorschijn komt. Het is een uitdaging om te zoeken naar spelletjes die het kind leuk vindt en die hem of haar helpen het zwijgen te doorbreken.”
 
“Kinderen met selectief mutisme kunnen behoorlijk vasthoudend zijn. Dat kan hen in de weg zitten maar het is ook een sterke eigenschap. Ik bewonder hun gedrevenheid en eigenzinnige houding. Dat maakt het zo leuk om met deze kinderen, hun ouders en leerkrachten te zoeken naar manieren om hun vasthoudendheid op een positieve manier aan te wenden.”

Maretha de Jonge

Actueel

70 euro is binnen!

Om het oefenen in dapper zijn nog leuker te maken […]

lees meer » lees alle berichten »

29 maart 2012

Uitzending het Kinderziekenhuis

In programma Het Kinderziekenhuis wordt Esther gevolgd. Esther heeft selectief mutisme en wordt daarvoor behandeld met het programma “Spreekt voor zich”.

Het Kinderziekenhuis, donderdag 29 maart 2012, 19.25 bij de AVRO op Nederland 1

Het Kinderziekenhuis van de AVRO

Er komen meerdere onderwerpen aan bod in deze uitzending.

Het stuk over selectief mutisme begint op:
03:40-05:28 en gaat verder op
09:04-11:11 en
15:24-16:37 en
18:18-19:53.

Geschreven door: Maretha de Jonge