Dr. Maretha de Jonge Geeft…

Maretha de Jonge

is geregisteerd (cognitief) gedragstherapeut (VGCT®) en gezondheidszorgpsycholoog. Zij werkt op de afdeling kinder-, en jeugdpsychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Zij onderzoekt en behandelt kinderen met ontwikkelingsstoornissen en begeleidt ouders en scholen. Daarnaast doet zij wetenschappelijk onderzoek naar selectief mutisme en autisme.

Het behandelprogramma “spreekt voor zich” ontwikkelde zij met hulp van collega’s, ouders en leerkrachten en met steun van de stichting behandeling selectief mutisme.

Mijn werk met kinderen met selectief mutisme

“Ik werk graag met kinderen met selectief mutisme en de mensen in hun naaste omgeving. Kinderen met selectief mutisme zijn vaak creatief, gedreven en hebben een goed gevoel voor humor. Ik geniet er altijd weer van als dat gevoel voor humor tevoorschijn komt. Het is een uitdaging om te zoeken naar spelletjes die het kind leuk vindt en die hem of haar helpen het zwijgen te doorbreken.”
 
“Kinderen met selectief mutisme kunnen behoorlijk vasthoudend zijn. Dat kan hen in de weg zitten maar het is ook een sterke eigenschap. Ik bewonder hun gedrevenheid en eigenzinnige houding. Dat maakt het zo leuk om met deze kinderen, hun ouders en leerkrachten te zoeken naar manieren om hun vasthoudendheid op een positieve manier aan te wenden.”

Maretha de Jonge


Deel deze pagina:

Actueel

70 euro is binnen!

Om het oefenen in dapper zijn nog leuker te maken […]


Deel deze pagina:

lees meer » lees alle berichten »

Links

www.vgct.nl

De Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie is de wetenschappelijke vak- en beroepsvereniging voor cognitieve gedragstherapeuten in Nederland.

www.kenniscentrum-kjp.nl

Het Landelijk Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie biedt up-to-date en evidence-based informatie aan over veel voorkomende psychische problemen, waaronder angststoornissen.

www.bigregister.nl

Zorgverleners, zoals artsen en psychologen, die een extra door de overheid erkende beroepsopleiding hebben gevolgd, kunnen zich registreren in het BIG-register. Een BIG-registratie geeft cliënten duidelijkheid over de bevoegdheid en over het opleidingsniveau van een zorgverlener.

www.nvo.nl

De Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen is de beroepsorganisatie van pedagogen en onderwijskundigen.

www.bibbers.nl

Website voor dappere kinderen die durven zeggen dat ze soms bang zijn. Er is ook informatie voor hun ouders, meester of juf.

www.adfstichting.nl

De angst, dwang en fobie stichting zet zich in voor mensen met angstklachten. Op deze website vindt u informatie voor volwassenen.

Fonds Psychische Gezondheid

Het Fonds Psychische Gezondheid zet zich in voor kinderen en volwassenen met psychische problemen en hun omgeving. Op de website vindt u informatie over verschillende problemen, waaronder selectief mutisme.

Vlaamse ouderwerkgroep

De ouderwerkgroep ‘Selectief mutisme Vlaanderen’ heeft een mooie en informatieve website over selectief mutisme.

 


Deel deze pagina: